Harde buiken

Als je zwanger bent, is het heel normaal om af en toe harde buiken te hebben. Deze samentrekkingen van je baarmoeder kunnen best verrassend zijn, vooral als je voor het eerst zwanger bent. Misschien vraag je je af: Wat is dit precies en is dit normaal? Harde buiken komen vaak voor tijdens de zwangerschap en zijn meestal onschuldig. Bij Het Geboorte-atelier leggen we je alles uit over harde buiken, hoe ze aanvoelen en wat je het beste kunt doen.

 

Wat zijn harde buiken?

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van allerlei zwangerschapsklachten. Harde buiken, ofwel Braxton Hicks, zijn daar een voorbeeld van. Hoe voelen harde buiken precies? Je herkent ze door een gespannen gevoel in je buik, een soort verkramping die oncomfortabel kan aanvoelen. Harde buiken geven je een onaangenaam gevoel, maar doen gelukkig geen pijn. In de meeste gevallen voel je een halve minuut tot een minuut spanning, waarna je buik zich weer ontspant.

 

Oorzaken van harde buiken

Je lichaam verandert op zoveel manieren tijdens de zwangerschap. Bij harde buiken trekt je baarmoeder zich samen als een grote spier. Tijdens dit proces is je buik zich aan het voorbereiden op de weeën die je krijgt tijdens de bevalling. Harde buiken kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren:

  • stress
  • seks of een orgasme
  • snelle bewegingen
  • bukken
  • een volle blaas
  • een blaasontsteking
  • snelle groei van je baarmoeder

 

Wanneer ontstaan harde buiken in de zwangerschap?

Harde buiken kunnen eigenlijk vanaf het tweede trimester beginnen, maar je merkt ze vaak pas goed als je rond de 20 weken zwanger bent. Als je harde buiken op 20 weken zwangerschap hebt, is dat meestal geen reden om je zorgen te maken. Het is vaak gewoon je baarmoeder die zich aan het voorbereiden is op wat komen gaat. Maar het kan best verrassend zijn als je het voor het eerst voelt! Als je meer wilt weten over wat je kunt verwachten tijdens je zwangerschap, kun je altijd bij ons terecht voor een luisterend oor en wat extra tips.

 

Tips om harde buiken te voorkomen

Harde buiken kunnen een teken zijn dat je het rustiger aan moet doen. Het is belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en niet over je grenzen te gaan. Neem doorheen de dag meerdere momenten om te rusten, zodat je de kans op harde buiken zo klein mogelijk maakt. Een warm bad of een warme kruik kan ook wonderen doen om de klachten te verminderen.

 

Zijn harde buiken zorgwekkend?

De meeste harde buiken tijdens de zwangerschap zijn onschuldig, maar er zijn momenten waarop je extra alert moet zijn. Als je bloed- of vochtverlies krijgt of minder bewegingen bij je baby voelt, neem dan altijd contact op met onze verloskundigen. Bij Het Geboorte-atelier bieden we verloskundige zorg en ondersteunen we je graag tijdens iedere fase van je zwangerschap.

 

Onze verloskundigen staan voor je klaar

Als je twijfelt over harde buiken tijdens je zwangerschap, is het altijd goed om even contact op te nemen met je verloskundige. Of je nu voor het eerst zwanger bent of al ervaring hebt, het is altijd fijn om even te checken of alles goed gaat. Je hebt tenslotte veel te verwerken tijdens je zwangerschap, en het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Dus als je niet zeker weet of wat je voelt normaal is, neem dan gerust contact met ons op. Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden!

kinderwens

Kinderwens

verloskundigen zorg

Zwangerschap

bevalling almere

Bevalling

kraambed

Kraambed

verloskundigen zorg nacontrole

Nacontrole

miskraam

Miskraam

Welkom bij Het Geboorte-atelier

Alle zorg onder één dak