Zeker in het begin van je zwangerschap loop je vaak tegen veel onzekerheden aan. Je lichaam verandert en geeft ineens andere signalen aan dan die je eerder hebt gevoeld. In het begin van de zwangerschap kun je bijvoorbeeld veel steekjes en onderbuikpijn ervaren. Vaak is dit een teken dat de baarmoeder groeit en is dit niet iets om je zorgen over te maken.
Ook bloedverlies hoort erbij in een zwangerschap, maar het mag niet meer dan een 2 euromunt aan grootte zijn. Het kan ook zijn dat je van de één op de andere dag ineens even geen zwangerschapsklachten ervaart. Dit is geen teken van een miskraam.
Heb je bloedverlies dat meer is dan een 2 euromunt (in grootte)
Verlies je propjes bloed (stolsels) (Het kan zijn dat je hierbij ook buikpijn ervaart)
Ben je 7 weken of langer zwanger dan kunnen we met de echo beoordelen of de zwangerschap intact is en of we een hartje zien kloppen. Soms kunnen we ook zien waar het bloedverlies vandaan komt maar dat is niet altijd te achterhalen.
Ben je 12 weken of verder kunnen we met een doptone het hartje van de baby controleren tijdens de controle.
Als we helaas moeten vaststellen dat je een miskraam hebt, is dit vaak heel verdrietig nieuws. Soms voel je het al aan, maar het kan ook als een klap in je gezicht aankomen. We raden aan om eerst rustig thuis het nieuws te laten bezinken. Later op de dag nemen wij telefonisch contact met je op om door te spreken hoe je je voelt, maar ook wat je eventueel kan verwachten.
Je hebt meerdere keuzes als je kindje nog in de baarmoeder aanwezig is:
Je kunt je lichaam de tijd geven om de zwangerschap af te stoten. In 50-60% gebeurt dat binnen 1-2 weken.
Je kunt er ook voor kiezen om via de gynaecoloog de miskraam op gang te helpen door middel van medicatie (Misoprostol) die je zelf thuis vaginaal inbrengt. De miskraam komt dan meestal binnen 24 uur op gang.
Je kunt ook kiezen voor een curettage. Dit is een korte ingreep door de gynaecoloog onder narcose.
De lichamelijke klachten die je kan ervaren zijn:
Buikpijn (menstruatiepijn).
Bloedverlies wat vaak te vergelijken is met een flinke menstruatie.
Je verliest propjes bloed (stolsels). De grote van de stolsels is afhankelijk van het termijn van de zwangerschap. Wij kunnen je op dat moment aangeven wat je kan verwachten.
Veel vrouwen hebben na het verlies van hun prille zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan je vooraf kunt bedenken. Dat geldt voor jou én je partner.
De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.
Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.
Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen.
De lichamelijke klachten die je kan ervaren zijn:
Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan, niks is gek.
Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij ons!
Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen.
Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Dat kan bijvoorbeeld door een mooi beeldje in je kast te zetten als herinnering. Een boom te planten in je tuin. Een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Maar het kan ook zijn dat je aan niets van dit alles behoefte hebt. Kies wat bij jou, bij jullie past.
Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s. Je kunt overwegen om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.
Vertel je levende kind(eren) erover. Dit zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.
En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Zoek dan hulp om het verlies van je kindje in je zwangerschap te verwerken. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.
Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:
Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.
Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.
Merk je dat je meer nodig hebt om met je verlies om te gaan? Neem dit serieus! Een gespecialiseerde coach kan veel voor je betekenen. Dan weet je zeker dat je op korte termijn goed geholpen wordt. Goed voor jou, goed voor je relatie en goed voor je eventuele volgende zwangerschap.
Als verloskundigenpraktijk bieden wij deze coaching aan.