Nederland is het enige land in de wereld waar vrouwen zelf hun plaats van de bevalling mogen kiezen. Zij kunnen ervoor kiezen om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Ons land kent een traditie van bevallen in de eigen, vertrouwde omgeving om te bevallen op een rustige, ontspannen wijze. Dat er in het dichtbevolkte Nederland veel thuisbevallingen zijn is niet toevallig; er zijn hier zoveel ziekenhuizen in de buurt dat een barende vrouw, als dat nodig mocht zijn, snel in het ziekenhuis is. Wij begeleiden zowel de thuisbevalling als de bevalling die poliklinisch plaatsvindt. Het is van belang dat je daar bevalt waar je je het meest veilig voelt, zodat je je het beste kunt ontspannen. De kans op een optimale bevalling is dan het grootst. We dragen je over aan de zorg van de gynaecoloog als er een medische indicatie is.
Medisch gezien begeleiden wij je thuis op dezelfde manier als wanneer je poliklinisch bevalt. De kraamverzorgster is ook bij je bevalling aanwezig. Zij assisteert ons en verzorgt jou en je baby. Hoewel het niet zo vaak voorkomt, kan het een nadeel zijn dat je alsnog vervoerd moet worden naar het ziekenhuis als zich een complicatie voordoet. Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling ten minste net zo veilig is als een poliklinische bevalling. Het geeft aan dat het resultaat bij een eerste bevalling thuis net zo goed is als poliklinisch. Bij volgende bevallingen is het resultaat zelfs beter dan poliklinisch. Een thuisbevalling begeleiden wij op de begane grond of eerste etage. Bevallen op zolder raden wij af omdat je dan 2 trappen af moet als je toch naar het ziekenhuis moet gaan.
Een poliklinische bevalling is een bevalling in het ziekenhuis onder begeleiding van de verloskundige. Je gaat met eigen vervoer naar het ziekenhuis. Na de bevalling blijft je daar minimaal 2 uur.
De afdeling Verloskunde in het Flevoziekenhuis organiseert informatieavonden voor zwangere vrouwen en hun partners. Deze avonden zijn erop gericht om te informeren over (poli)klinisch bevallen in het Flevoziekenhuis. Tijdens deze informatieavonden geven verpleegkundigen van de afdeling Verloskunde uitleg over de gang van zaken rondom de (poli)klinische bevalling en de keizersnede.
De lactatiekundige vertelt over borstvoeding en een verpleegkundige van de kinderafdeling geeft informatie over de couveuse-afdeling van het ziekenhuis. Indien mogelijk maakt een rondleiding op de verloskamers eveneens deel uit van het programma. Het is wenselijk om bij een zwangerschapsduur van ongeveer 30 weken deze informatieavond te bezoeken.
Het is belangrijk dat je samen met je partner de bevallingslocatie kiest waar jullie je het prettigst en veiligst denken te voelen. De definitieve keuze maak je aan het einde van de zwangerschap, zelfs tijdens de weeën kunt je nog van gedachten veranderen. Poliklinische patiënten moeten rekenen op een eigen bijdrage in de kosten. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van je verzekering. Het ziekenhuis stuurt je na de bevalling een rekening.